Bureau Tumi Pangalila
/ architectuur / onderzoek / projectbegeleiding /
medewerkers & adviseurs | bureau | contact | home | april 2008

Tienhoven, een ruimtelijk gezinshuis in een landelijke setting.


Het woonhuis ligt in een beschermd natuurgebied met wijdse vergezichten over de plassen in een landelijke omgeving, waarvan een weldadige rust uitgaat.

De architectonische opgave omvat het ontwerpen van een ruimtelijke en praktische opzet binnen de al vastgelegde contouren van het bouwplan voor een hardwerkend stel met drie actieve kinderen.

De opdrachtgever heeft de bouw in eigen beheer uit laten voeren. Het ontwerp is de resultante van de persoonlijke 'lifestyle' van het gezin, inspelend op de toekomst.
Uitgangspunten van het ontwerp zijn gericht op gezamenlijke activiteiten binnen het gezin, een rijk sociaal leven en tegelijkertijd met voldoende privacy voor de gezinsleden. Uitgangspunten wat betreft onderhoud en schoonmaak zijn vooral praktisch gericht.
Het resultaat is een gezinsvriendelijk woonhuis, met meerdere grote gezamenlijke vertrekken, zoals een grote woonkeuken, een living met uitzicht op het water, twee kelders met daglicht geschikt voor kantoor aan huis, speelruimte met biljarttafel e.d. of wellnessruimte.

De kinderslaapkamers, onder de schuine kap, zijn in verhouding wat klein maar spannend vormgegeven.
De ouderslaapkamer heeft een praktische inloop-kast.
De douchekamer heeft twee grote regendouches en twee wastafels zodat de "doorlooptijd" 'smorgens vroeg niet zo lang hoeft te zijn. De was- en droogmachine zijn in een aparte, met schuifdeuren af te sluiten nis op de slaapverdieping geplaatst.

De open trap in de centrale hal werkt als scharnier in het midden van het huis, waar vanuit middels diagonale zichtlijnen het totale huis is te overzien.
Afwisseling van volumes, lichtinval, schuine dakvlakken en diagonale zichtlijnen zijn de kenmerkende elementen in het ontwerp van het woonhuis.

De bouw is traditioneel, er zijn kwalitatief hoogwaardige materialen gebruikt en de afwerking binnen draagt bij aan een frisse, eigentijdse uitstraling.naar homepage | Hilversum 25 april 2008 ©